BARF Nedir?

BARF, biologically appropriate raw food’un (biyolojik açıdan uygun çiğ gıda) kısaltması. Özet olarak “yenebilir çiğ gıda” diyebiliriz.

BARF nedir sorusunu daha ayrıntılı yanıtlayabilmek için doksanlı yılların başlarına gitmek gerekiyor. Yenebilir çiğ gıdanın kedi köpek sahipleri (o zamanlar ebeveynlik değil, sahiplik ilişkisi vardı) arasında hızla yayılmaya başladığı zamanlarda, takvimler 1993 yılını gösteriyordu.

Evcil hayvanlar için çiğ beslenme üzerine ilk kitaplardan birini yazan Dr. Ian Billinghurst, o yıl Give Your Dog a Bone: The Practical Commonsense Way to Feed Dogs for a Long Healthy Life (Köpeğinize Bir Kemik Verin: Uzun, Sağlıklı Bir Yaşam İçin Köpekleri Beslemenin Sağduyulu Kolay Yolu) adlı bir kitap yayımladı.

BARF’ın, kedi köpeklerin milyonlarca yıllık genetik adaptasyonla geliştirdikleri bir diyet olduğunu söyleyen Billinghurst, bu kitabında çiğ beslenme düzeninin köpeklerin kilo yönetimi, sindirim sorunları ve alerjilerinde nasıl faydalı olabileceği gibi araştırma sonuçlarına da yer verdi.

Yeni olan BARF beslenme değil, kuru mama

Billinghurst’ün söylediği en dikkat çekici şeylerden biri de BARF beslenmenin aslında yeni olmadığı. İşlenmiş pet gıdaları bundan sadece 60-70 yıl öncesine uzandığı, ondan öncesi binlerce yıl boyunca çiğ beslenme olduğu için, BARF beslenmenin kedi köpekler açısından radikal bir değişiklik olmayacağını belirtiyor.

BARF besleme deyince aklınıza köpeğinize kasaptan çiğ et alıp öylece vermek gelmesin. Genellikle böyle düşünüldüğü için, gıdadan bulaşabilecek bakteri ve parazitler de köpek ebeveynlerini tedirgin ediyor. Ama BARF’ın “biyolojik açıdan uygun” kısmı, işte tam burada devreye giriyor.

Çiğ beslemenin birkaç farklı tipi var:

  • Dondurulmuş (frozen)
  • Dondurularak kurutulmuş (freeze-dried)
  • Havayla kurutulmuş (air-dried)

Dondurulmuş BARF

Bu yöntemde kıyma haline getirilen et ve bitkisel besinler -40 dereceye kadar donduruluyor. Böylece herhangi bir bulaş ihtimali yok ediliyor. Saklama alanı açısından zorlayıcı olan bu yöntemde mamanın soğuk zincirle ulaştırılması, tam porsiyonlanması ve yemeden önce çözdürülmesi, bekletilmeden tüketilmesi gerekiyor. Kullanım açısından pratik olmayan bu yöntem, her gün düzenli beslememiz gereken köpeklerimiz için sürdürülebilir olmuyor. Özellikle seyahat, tatil ya da zorunlu düzen değişiklikleri gibi durumlarda.

Dondurularak Kurutulmuş BARF (Freeze-dried)

Dondurarak kurutma, gıdayı bakteri ve parazitlerden arındırmak için soğuk havayı kullanıyor. Köpek maması içindeki su, dondurma yöntemiyle uzaklaştırılarak, gıdanın besin değerlerini koruması ve uzun süre saklanabilmesi sağlanıyor. Dondurarak kurutma oldukça pahalı bir yöntem olduğu için bunun mama fiyatlarına yansıması, aynı zamanda aroması ve tadını yeniden kazanmak için, suyla karıştırılarak servis edilmesi gerekliliği, bu yöntemin dezavantajlarından.

Freeze-Dried (Dondurularak Kurutulmuş) BARF

Havayla Kurutulmuş Taze Mama (Air-dried)

Bu yöntem köpek mamasını, hem mamanın besin değerlerini koruyan, hem de zararlı bakteri ve parazitlerden tamamen kurtulmayı sağlayan minimum ısı derecesinde kurutur. Havayla kurutma, insanlık tarihi boyunca gıdayı uzun süreler korumanın en eski yöntemlerinden biridir.

  • Hem içindeki çiğ et ve sebze meyvelerin aromalarını koruyarak yenme oranlarının yüksek olması
  • Hem soğuk saklama alanı (dondurma ve çözdürme) gerektirmemesi ve kuru mama gibi pratik bir kullanım sağlaması
  • Hem de paketinden çıkar çıkmaz yemeye hazır olması ve BARF beslemeye uygunluğu açısından BARF türleri arasında en avantajlı mama formudur.

NeoBarf bunlardan hangisi?

Air-Dried (Havayla Kurutulmuş) Taze Mama: NeoBarf

NeoBarf, hem yenebilirlik hem kullanım kolaylığı hem de doğallık açısından en avantajlı yöntem olan havayla kurutmayı kullanıyor. %86 taze et ve %14 taze sebze-meyve bir araya getirilip 65 °C’nin altında kurutuluyor. İçindeki tüm nem ve zararlı bakterilerden kurtuluyor. Bunu yaparken düşük ısı kullandığı için de hayvansal ve bitkisel gıdanın tüm besin değerlerini koruyor.

Köpeklere en doğal hakları olan doğru beslenmeyi verebilmek için formüle edilip üretilen NeoBarf, tüketim miktarını kolayca bulabilmeniz için bir mama hesaplayıcısına da sahip. Yapmanız gereken tek şey, köpeğinizle ilgili tüm bilgiyi verip, yemesi gereken günlük ve 28 günlük NeoBarf miktarını hesaplatmak.