Köpeklerde ideal kilo neden bu kadar önemli? Çünkü doğru, dengeli beslenme ve sağlıklı vücut ağırlığı, köpeklerimizin şimdiki ve gelecekteki sağlıkları açısından belirleyici faktörler. Bu yüzden ona ne yedirdiğimiz, ne kadar yedirdiğimiz, doğru kilo ve kondisyonda olup olmadığı, hayati önem taşıyor.
Peki vücut kondisyonunun iyi olup olmadığını nasıl anlayacağız? Köpeklerde ideal kilo kendini nasıl belli eder?
Sizin için hazırladığımız ideal kilo rehberi, köpeğinizin kondisyonunu belirlemekte size yardımcı olacak. Çoğu köpek için bu, kaburgalar, omurga ve kalça kemiklerinin kolayca hissedilebilmesi anlamına gelir. Karnı gözle görülür şekilde gergindir ve deri altında sadece az miktarda yağ hissedilir.
KÖPEKLERDE İDEAL KİLO REHBERİ
1. ÇOK ZAYIF

Kaburgalar, omurga ve kalça kemikleri dışarıdan çok net görünür haldedir (kısa tüylü ırklarda).
Kas kütlesindeki kayıp gözle görülebilir. Deri altında hiç yağ kütlesi yoktur.
2. ZAYIF

Kaburgalar, omurga ve kalça kemikleri dışarıdan görünür haldedir.
Bel kıvrımı ve içeri çökmüş karın çok barizdir. Deri altında çok az miktarda bir yağ kütlesi hissedilebilir.
3. İDEAL

Kaburgalar, omurga ve kalça kemikleri elle kolayca hissedilebilir.
Bel kıvrımı ve gergin karın gözle görünür haldedir. Az miktarda bir yağ kütlesi hissedilebilir.
4. KİLOLU

Kaburgalar, omurga ve kalça kemiklerini elle hissetmek zordur.
Yukarıdan bakıldığında bel neredeyse görünmez, sırt bölgesi geniş ve dışarı doğrudur. Göbek ve kuyruk tabanında yağ tabakası hissedilir.
5. OBEZ

Kaburgalar, omurga ve kalça kemiklerini elle hissetmek neredeyse imkansızdır.
Bel görünmez, göbek kısmı belirgin biçimde aşağı sarkıktır. Sırtın alt bölgesi ve kuyruk tabanında yoğun yağlanma görülür.
Yapmanız gereken, önce köpeğinizin yukarıdaki vücut tiplerinden hangisine girdiğini anlamak. Bunun için köpeğinize her açıdan bakmalı, sırt ve bel bölgesini ellerinizle yoklamalısınız. 1’den 5’e kadar sıraladığımız tiplerden hangisine uygun olduğunu bulduktan sonra, aşağıda hazırladığımız önerilere geçebilirsiniz.
1. ÇOK ZAYIF
Köpeğiniz büyük ihtimalle olması gereken kilonun çok altında. Köpeğinizin doğal fizik yapısı zayıf olabilir. Ancak bu zayıflığın altında, fazla çalışan tiroid bezleri gibi, yatması olası tıbbi sorunları elemek için mutlaka veterinerinize danışmalısınız. Sağlıklı olduğu halde zayıfsa, veterineriniz bazı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir.
2. ZAYIF
Köpeğiniz zayıf ve muhtemelen olması gereken kilonun altında. Köpeğinizin doğal fizik yapısı bu olabilir. Ancak sağlık kontrolü için veterinerinize danışmanızı öneririz. Sağlıklı olduğu halde zayıfsa, veterineriniz bazı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir.
3. İDEAL
Tebrikler, köpeğiniz ideal formunda! Araştırmalar evcil hayvanların ideal kilosunda olmasının, yaşamlarını 2 yıla kadar uzattığını gösterdiği için, bu harika bir haber. Köpeğinizi formda tutmak için, kilosu ve genel sağlığını düzenli olarak gözlemleyin. Azalan hareket, fazladan yediği ödül mamaları, geçirdiği bir ameliyat ve hatta stres gibi faktörler, kilo değişimine neden olabilir.
4. KİLOLU
Köpeğiniz potansiyel olarak kilolu. Fazla kilo, evcil hayvanlarda kalp hastalığı, artrit ve şeker gibi hastalıklara neden olabildiği için, hayli sağlıksız. Konu hakkında veterinerinize danışmanızı ve fazla kiloların altındaki nedeni anlamak için köpeğinizi bir sağlık taramasından geçirmenizi öneririz.
5. OBEZ
Köpeğiniz büyük ihtimalle obeziteyle karşı karşıya ve bu çok ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Konu hakkında veterinerinize danışmanızı ve fazla kiloların altındaki nedeni anlamak için köpeğinizi bir sağlık taramasından geçirmenizi öneririz. Eğer fazla kilo altında yatan özel bir sağlık sorunu yoksa, veterineriniz, köpeğinize yaşam tarzı değişikliği ve diyeti de içeren özel bir zayıflama programı hazırlayabilir.
Eğer NeoBarf ile tanıştıysanız, köpeğinizin doğasına uygun beslenmeyle çoktan tanışmışsınız demektir. Tanışmadıysanız hemen tıklayıp içeriğine bir göz atmanızı öneririz.
Tabii ne yediği kadar, ne kadar yediği de önemli. Bu konuda NeoBarf’ın beslenme hesaplayıcısı size yardımcı olacak. Yapmanız gereken tek şey, hesaplayıcıya istenen bilgileri girmek ve günlük ideal tüketim miktarını hesaplamak. Böylece onun vücut kondisyonu üzerinde gerekli kontrolü sağlayabileceksiniz.
Hepimize köpeklerimizle birlikte upuzun, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle…